среда, 19. јул 2017.

Dojenje - moje iskustvo. Kako sam povratila mleko? Čajevi za dojenje + Nagradna igra

Dojenje danas privlači veliku pažnju javnosti i mnogi su u čudu kada vide majku koja doji svoje dete. Živimo u takvom društvu da je sasvim normalna golotinja, prostitucija, narkomanija, alkoholizam ali dojenje ne. Mnogi se zgražavaju na prizor majke sa detetom, čak mnoge žene. To mi nikako ne može biti jasno jer su i te žene dojile svoju decu. Ili možda nisu.


Kada mi se bližio porođaj svi su me pitali da li hoću da dojim svoje dete. Mislim da je to jako intimno pitanje ali da je sasvim normalno da hoću, ako budem imala mleka. Do tada se nisam dovoljno raspitala jer sam čula razne priče i napominjem da to ne trebate da slušate. Kao i o trudnoći i porođaju i ovo je kod svake žene drugačije i vaša intimna stvar. Ne nadoilazi svakoj ženi odmah mleko i nisu to odmah litre i litre, kako mnogi očekuju. Meni je počelo da curi mleko još u 5. mesecu i znala sam da se grudi polako spremaju za proizvodnju mleka. Pošto sam se porodila carskim rezom, trebala su mi dva dana da telo dobije znak da je porođaj obavljen i da pokrene laktaciju. Posle toga su mi grudi bile pune i beba je počela da sisa. U bolnici sam izmlazivala višak, da ne bi došlo do prepunjenosti dojki. Kada sam došla kući, krenule su priče i to je stavilo dojenje na kratku pauzu. Da razjasnimo, nema slabog mleka i nema nedovoljno mleka. Kolika je potražnja, tolika je i proizvodnja. Što beba više sisa i više traži, vaše dojke će više mleka da proizvode. U prvih nekoliko nedelja dolazi do regulisanja laktacije i moguće je da će vam grudi stalno izbacivati višak mleka. Meni se to dešavalo noću i spavala sam na mušemici i sa pelenom na grudima, koju sam stalno menjala jer je mleko prštalo na sve strane.


Uprkos tome svi su mi pričali da je beba gladna, da mi je slabo mleko i da treba da joj se uvede flašica. I uveli smo je. Onda je došla bakterijska infekcija i morala sam da pauziram dojenje. Beba se navikla na flašicu i dobila sam savet da se ne vraćam na dojenje već da ga potpuno prekinem. Lepo sam razmislila i rekla da ću da dojim do zadnje kapi. Potom je krenula borba za povratak mleka jer posle pauze mleko sam skoro izgubila. Čitala sam razne tekstove i našla dosta saveta. Meni su najviše pomogli čajevi za dojenje, supa i dosta, dosta vode kao i izmlazivanje. Trebalo mi je mesec dana da bebi ukinem potpuno flašicu i vratim je na dojenje. Mnogo su mi pomogli i saveti Tereze sa stranice Podrška dojenju. Ako imate neko pitanje, obratite se slobodno njoj jer je divna žena i uvek daje pravi savet. Krenula sam da bebi prvo nudim dojku pa tek onda flašicu ali se javio problem što se beba navikla na flašicu. Izmlazivala sam se ručno i sa pumpicom pa davala bebi u bočici ali pre toga uvek podoj. Koristila sam Avent ručnu pumpicu i moram da kažem da mi je baš olakšala posao.


Moram da naglasim da ni pumpicom ni ručno ne možete da izvučete mleko, koliko može beba. Dešavalo mi se da izmlazam mleko i da beba ogladni, dam joj dojku i zasiti se jer još uvek imam mleka. Vremenom smo se sve više odvikavali od flašice. Ispila sam 3 kutije Fructus čaja pa sam prešla na Hipp i popila dve kutije. Fructus čaj je u kesicama i dolazi 25 kesica u kutiji. Kesice čaja su potpuno zaštićene i odvojene u zasebne kesice. Košta oko 180 dinara. Hipp čaj je instant čaj, dolazi u teglici i u obliku granula. Ima lep, sladak ukus. Košta oko 700 dinara. Posle njih mi je mleko dosta nadošlo ali sam trebala potpuno da izbacim flašicu. Noću je beba samo sisala, ujutru podoj, preko dana sve do 4,5 sati i tada već nisam imala mleka. Tada sam dodavala flašicu do 7 sati, kada bi mi nadošlo mleko i u 11 ponovo flašica. Izmlazivala sam mleko posle svakog podoja i kad nije imalo šta, stimulisala sam dojke po još 5 minuta. Tako bi organizam dobio znak da je potrebno da proizvodi još više mleka. Čitala sam za biljku piskavicu i za Weleda čaj, koji sadrži tu biljku. Mnoge žene su hvalile piskavicu, kao dobru stvar za proizvodnju mleka. Krenula sam sa čajem i izbacila prvo flašicu u 11 sati. Posle jedne kutije sam izbacila i drugu flašicu. Mleka sam imala dovoljno i više nismo pomišljali na flašicu. Sada imamo 9 meseci i dalje sisamo i tako ćemo još dugo. Weleda čaj dolazi u kesicama i dobija se njih 20 u kutiji. Košta oko 700 dinara.


Ovim postom ne želim nikoga da uvredim već da podržim sve majke koje doje svoje bebe. Ovo je samo moje iskustvo. Znam kako je kada su grudi upaljene, neprospavane noći, kada nemate šta da obučete jer vam je sve usko, kada morate pelene da nosite ispod grudnjaka, kada beba grize... Znam da dojenje boli ali je divna i prirodna stvar. Dojim u javnosti, kada god to moja beba zatraži. Nije me stid. Jedina greška je ta što sam dopustila da skoro prestanem sa dojenjem. Nemojte da slušate druge već svoje telo i gledajte ponašanje svoje bebe. Svakoj bebi je najvažnija pažnja i ljubav svoje majke. Ako, imate zdravstvenih problema i morate da pauzirate dojenje, izmlazavajte se stalno i još više pažnje posvetite bebi.


Na kraju želim da obradujem jednu mamu Fructus čajem za dojenje i Chicco pumpicom za izmlazivanje. Više pročitajte OVDE.


Srećno svim budućim/sadašnjim mamama i uživajte sa svojim bebama. :*

3 коментара:

  1. Interesantan post! Bas si lepo ovo napisala i detaljno, sigurna sam da ce mnogim buducim mamama pomoci :)

    ОдговориИзбриши
  2. Imala sam sreću da sam dojila svoju decu bar 6 meseci, poučan post za mlade majke. Posetite i moj blog http://shoppingholicarka.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Volela bih da osvojim ovu pumpicu da obradujem drugaricu koja je trudnica <3 Mi jos sikimo a usli smo u 7.mesec, hvala Bogu :)

    ОдговориИзбриши