субота, 3. фебруар 2018.

Šta sam naučila u 2017. godini? Lekcije o nezi kože, zdravlju, životu...

Tokom 2017. godine sam naučila dosta lekcija. To je bila teška godina jer već dugo mučim muku sa Ešerihijom koli i sa cističnim jajnicima. Od porođaja mi se stanje pogoršalo i to utiče na moje raspoloženje ali se trudim da prevaziđem to. 

Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa.


Kada sam bila mlađa nisam toliko obraćala pažnju na ishranu, fizičku aktivnost i uopšteno na zdravlje. Pila sam dosta gaziranog soka, jela slatkiše i nisam se kretala. Tokom prošle godine sam shvatila da ishrana mnogo utiče i da trebam da se što više fizički aktiviram. Kako kreće toplije vreme, krećem sa povećanom fizičkom aktivnosti a ishranu se trudim da korigujem maksimalno. Sokove slabo pijem, trudim se da jedem što više voće i povrće, ne jedem mnogo industrijsku hranu i slatkiše.

Sve ima svoju lepotu, ali svako to ne vidi


Od puberteta mučim muku sa problematičnom kožom i probala sam sve i svašta. Jedino mi je pomogla hormonska terapija i držala mi je kožu pod kontrolom. Kako sam prošle godine dojila, nisam mogla da koristim ništa od lekova, lice mi se pogoršalo. Probala sam i agresivne tretmane i nisu dali dugoročne rezultate. Shvatila sam da je to moja koža, pa kakva da je. Moje telo se promenilo, koža mi se menja stalno i prihvatila sam sebe takvu kakva sam. Pred ciklus mi se upali lice i leđa, izlaze mi užasne potkožne bubuljice ali pokušavam da to ne diram. Na lice namažem puder i ne diram lice rukama, kako ne bih pala u iskušenje da napravim haos. Jednostavno na neke stvari ne mogu da utičem i shvatila sam da agresivni tretmani nisu uvek dobri. Alkoholni preparati na duže staze isušuju kožu i privremeno rešavaju probleme. I masnoj koži treba dosta hidratacije i nege. 


Organizacija vremena i novca je veoma bitna


Od kako sam postala majka imam jako malo vremena za sebe i organizacija vremena mi je bila užasna. Stalno sam kasnila i nikad ništa nisam mogla da postignem. Shvatila sam da treba da krenem da zapisujem obaveze, organizujem vreme i novac a ne da ga trošim na gluposti. Tu spada i bespotrebna kupovina proizvoda koji su na sniženju. Do skoro sam se vodila time da kupujem sve živo što je na sniženju i trpam mnogo proizvoda, zlu ne trebalo. I čim kupim novi, odmah bacam stari proizvod. Tako sam bacala svoj novac, nisam stigla da lepo istestiram proizvode i menjanjem proizvoda, sam stresirala kožu. Sada sve pišem, nosim rokovnik svuda sa sobom i organizujem novac. Desi mi se i sada neka impulsivna kupovina ali vrlo retko. Trošim proizvode redoslednom kojim sam ih kupila i novi proizvodi čekaju svoje vreme.


Vremenom se ne može rukovoditi, možemo samo rukovoditi sobom u vremenu.


Vreme mnogo brzo svakodnevno prolazi i ne obratimo pažnju toliko a kada nam je teško, onda ide najsporije moguće. Ne mogu nikako da se naviknem na činjenicu da je Magdalena do skoro bila beba a sada je već mala brbljivica, koja neprestano trči. Za koji mesec punim 27. a još imam probleme sa kožom a uveliko me sustižu bore. Nikako ne verujte u činjenicu da masnokošci sporije dobijaju bore jer ih ja imam a koža mi je užasno masna u T zoni. Uzimamo u obzir i to da negujem svoju kožu kremama sa hijaluronskom kiselinom, koenzimom q10, negujućim uljima... Kremu za područje oko očiju koristim već godinama a da mogu da vratim vreme, koristila bih je i ranije. Bar oko 20. godine trebaju devojke da se neguju, čak i ranije ako imate suvu kožu. Mislim da za negovanu kožu nikad nije rano i da što pre krenete da se negujete, to će vam vaša koža biti zahvalna. Naravno, na neke stvari ne možete da utičete, već vreme čini svoje.


Srećna porodica nije ništa drugo nego prevremeni raj


Sem što trebamo da cenimo sebe, trebamo da odvojimo više vremena za svoje najmilije. Nema ništa lepše od srećne porodice i oni su nam najiskrenija podrška. Svi dolaze i odlaze ali su oni uvek tu. Kažite im danas koliko ih volite, jer će sutra možda biti već kasno. Vreme brzo prolazi, povređujemo ljude koje volimo i gubimo vreme na nebitne osobe. Izbacite iz života sve nebitne ljude i posvetite vreme ljudima koje volite i koji vole vas. Izbacujem polako nebitne ljude i pružam ljubav i dobijam je istom merom. Jer je sve Zakon privlačnosti. Kako zračimo, tako privlačimo.

Šta ste vi naučili tokom protekle godine? 

7 коментара:

  1. Odličan tekst! I ja sam prestala da pijem sokove i konzumiram slatkiše kako bih svoju kilažu dovela koliko toliko u normalu,jer su kilogrami krenuli naglo. Ovaj deo sa zapisivanjem obaveza i planiranjem je zaista sjajan. Još jednom ponavljam,odličan tekst!

    ОдговориИзбриши
  2. Napokon jedan drugačiji post u celoj ovoj blogsferi! Veoma interesantan, i veoma edukativan, kako tebi, tako i nama. Tvoja prethodna godina je doista bila uspešna. Pametno je što si koliko toliko promenila svoju ishranu.

    ОдговориИзбриши
  3. Želim ti mnogo bolju godinu, a onda da svaka sledeća bude bolja od prethodne. Dvadesete su godine kada žena najviše nauči o sebi generalno i što više naučiš, manje ćeš grešaka nadalje praviti a ti si već na pravom putu! Što više dobrih navika vezanih za negu, ishranu, san i ljubav i više od pola posla je urađeno! Samo napred! :*

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista odličan tekst! Sami smo krojači svog života, sami ga oblikujemo kako umemo i znamo težeći ka spokojstvu i sreći, prvenstveno za nas i naše najvoljenije.

    ОдговориИзбриши
  5. Jedan veliki aplauz za ovaj tekst. Zaista mi se dopada sve što si napisala i slažem se uveliko sa tobom. Toliko stvari neki prekasno shvate. Drago mi je što si ti odlučila da podjeliš ovdje sa nama sve to ❤️❤️❤️

    I follow you: Visit and follow ----> Marija's blog

    ОдговориИзбриши
  6. Veoma lepo post, uzivala sam citajuci post, sve si u pravu, i s obzirom na tvoje godine imas mnogo bolje poglede i pises postove iz kojih moze nesto da se nauci. ❤❤❤❤👏👏

    ОдговориИзбриши
  7. Fantastican tekst. Sa svime se slazem, ali definitivno bih izdvojila zdravlje jer bez njega sve nam je manje vazno.
    Kada smo zdravi sve nam je lakse. :)
    http://zenskiposlovnikutak.com/uvod-u-bloging-na-blogger-u/

    ОдговориИзбриши