понедељак, 14. октобар 2019.

Kako da održimo pozitivnu energiju i tokom jeseni?

Kako kreće jesen, sve više ljudi se žali na depresiju. Žene su nažalost podložnije depresiji zbog hormonskih poremećaja i stresa. Hormonski poremećaji su sami po sebi teški a ako dodamo i godišnje promene raspoloženja, situacija može da postane teška.

I sama se borim sa hormonima i do ove godine nisam baš nešto posebno volela jesen. Volim oktobar jer je tada Magdalenin rođendan ali ovo ostalo i ne baš. Onda se desilo da sam napustila posao i shvatila da je svaki dan važan, poseban i da treba da uživamo u njemu. Shvatila sam kako vreme brzo prođe i da se dani samo nižu.
Stigla je jesen a ja nisam klonula duhom već sam je prigrlila.


1. Prvo što mi je pomoglo je činjenica da moramo da naučimo da uživamo u svakom danu. Ovaj dan neće da se vrati i moramo da ga iskoristimo maksimalno. Znači, moram danas da uradim nešto korisno, nešto dobro i tačka. 

2. Greje sunce, pada kiša, hladno je... nebitno, idemo napolje. Manjak fizičke aktivnosti i smanjen dodir sa prirodnim okruženjem dovodi do depresije. Ako su to naučnici potvrdili, ko smo mi da to ne slušamo. Svako od nas može da priušti sebi šetnju pored reke ili trčanje. To je za naše zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. 

3. Odmorite se. Umor može da pređe u hronično oboljenje a u kombinaciji sa stresom, vodi do depresije. Priuštite sebi slobodan dan, toplu kupku, čaj i dobru knjigu. Sat vremena u tišini, potpuno sami. To nam svima treba da budemo dobro. Nije sramota tražiti vreme za sebe.

4. Dovoljno sna ali kvalitetnog. Bez prekida i cimanja. Provetrite sobu, upalite sveću i popijte šolju toplog čaja od kamilice. Isključite telefon i naspavajte se. Ujutru će sve da bude mnogo bolje.

5. Zdrava ishrana. Sezona je virusa i stvarno moramo da unosimo dosta vitamina u svoj organizam. Što više lagane hrane, voća i povrća. Dosta limunade, Propolis ili Ehinacea kapi pomažu da se imunitet podigne.

6. Uživajmo u bojama. Nisam do sada primetila koliko jesen ima lepe boje i kako je divna. Toliko boja lišća, tu su bundeve, jesenje cveće i tople pite. Zaista ima svoju čar.

7. Zvuci lišća, kiše kako udara u prozore i pucketanje vatre. Zvuci koji zaista smiruju i treba uživati u njima. Topli dani i prohladne večeri. Letos smo kukali da je toplo, zimi ćemo da kažemo da je hladno. Zašto sad ne uživamo?

8. Kaputi, šalovi, kape... zar to nije divno? Ko ne voli lepe kapute i jakne. Ušukamo se, toplo nam je i sve je dobro.


Budite zahvani na tome jer neko nažalost nema jaknu i smrzava se negde napolju. Gledajte sve uvek sa vedrije strane.

Ako vidite da neko ima problema sa depresijom, pomognite koliko možete. Ako vi imate i ne možete da se izborite, potražite stručnu pomoć. Nije sramota biti bolestan. Sramota je ne uraditi ništa za sebe i za druge. 

Želim vam najlepšu jesen do sada i budite pozitivni.

1 коментар:

  1. Super, post, slazem se sa svim sto so napisala, jako je lepo a i bitno pomoci nekom ko se bori ne samo sa depresijom vec i sa nekom drugom bolešću, prbo treba krenuti od sebe, pompci sebi, znaci da ste sposobne da ponognete i drugima. 💙

    https://aandymm.blogspot.com/?m=1

    ОдговориИзбриши